Ontwikkelen van een basiswoning

Ontwikkelen van een basiswoning

De woning kan worden beschouwd als een product en kan worden samengesteld uit standaard producten (bouwdelen). Dit vindt bijvoorbeeld ook plaats bij de productie van auto’s en andere transportmiddelen (vluigtuigen/treinen). Het is aan de creativiteit van de architect om een ontwerp te maken waarbij wordt gekozen uit standaard producten. Een iteratief proces tussen het schetsen en het ‘engineeringen’ van een ontwerp.

Bij het ontwikkelen van een woning-concept is het eerste vereiste om een taskforce samen te stellen bestaande uit partners die de verschillende disciplines vertegenwoordigen:

  • ontwerper(s)
  • constructeur(s)
  • bouwer(s)
  • installateur(s)
  • producenten (van bouwdelen)
  • projectontwikkelaar
  • BIM modelleur

Ontwerp en engineering in Taskforce

Alle partijen binnen de taskforce (werkmaatschappij) hebben het doel een concept voor standaard woningtypes te ontwikkelen. Deze vorm van inter-disciplinair werken is al jaren gebruikelijk in andere engineering branches. De bouw heeft hierin dus nog wat in te halen. Na voltooiing van de engineering fase, zal deze basiswoning door dezelfde werkmaatschappij op de markt worden gebracht. Het betreft dus een samenwerking voor een langere periode dan alleen het ontwerpen en engineeren (technische uitwerking).

Modulair ontwerpen

Het ontwerp van de woning is bij voorkeur modulair van opzet, zodat woondelen uitwisselbaar zijn. Het Programma van Eisen (PvE) van een woning bestaat bijna altijd uit de volgende woondelen:

verkeerverblijvenoptiestechniek
entree/garderobewoonvertrekuitbouw/serremeterkast
trap(pen)eetvertrekschuine kap/plat dakinstallatie kanalen
keukendakkapel
slaapvertrek(ken)vliering
toilet(ten)balkon
bad/douchevertrek(ken)

BIM modellen

Alle woondelen worden uitgewerkt in BIM en gekoppeld aan externe gegevensbronnen die door leveranciers/fabrikanten zijn gepubliceerd in de cloud. Leverdatum en actuele prijzen zijn dus direct beschikbaar.

Nadat een woning is ontwikkeld (ontworpen en technisch uitgewerkt) kan de woning verder worden geconfigureerd (aangekleed en ingericht) via keuze menu’s.
Door de koppeling aan externe gegevensbronnen (zoals materiaal gegevens voor calculatie) zijn de consequenties voor de bouwprijs direct zichtbaar. Alle gekozen materialen in het BIM Model zijn via de cloud verbonden met de leveranciers van materialen. Oftewel detailed engineering en materiaal engineering zijn met elkaar verweven.

Modulaire Installaties

Innovatie op het gebied van installaties is hard nodig. We kunnen onderscheid maken in 5 typen installaties in een woning:

  • electra/domotica – vloeren en wanden
  • water toevoer – vloeren en wanden/kanalen
  • water afvoer (riolering) – vloeren en kanalen
  • mechanische ventilatie – wanden en kanalen
  • verwarming – kanalen en/of vloeren

Deelontwerpen standaardiseren

In het woningontwerp kan je denken aan standaard oplossingen voor de niet-verblijfs ruimten, zoals entreehal/trap/meterkast/toilet ruimten. In het engineeringsproces worden allerlei woning varianten ontworpen en uitgewerkt.

Standaard BIM model

Nadat het engineering proces van een woning is afgerond (de basiswoning is ontwikkeld), wordt deze door de ontwikkelaar (leverancier) beschikbaar gesteld als BIM model. Met dit BIM model kunnen honderden varianten aan woningen worden samengesteld, analoog aan de keuken-leveranciers. De koper kan de woning via een configuratie menu samenstellen. De daaraan gekoppelde prijs is direct zichtbaar.

Standaard Modules

Dit zijn modules die in zijn geheel worden samengesteld in de fabriek, inclusief inrichting van keuken, badkamer/douche en toilet. Vervolgens worden ze naar de bouwplaats getransporteerd en gemonteerd.

Deze modules moeten worden ontworpen in parametrische BIM modellen. Deze modellen sturen vervolgens het fabricage proces aan via computer gestuurde robots (via b.v. CNC laser technieken). Hierbij wordt gebruik gemaakt van 3D CAM software die de paramatrisch ontworpen modellen kan inlezen.

Alle materialen moeten worden gecodeerd (via een Global Unique Identifier – GUID) en geregistreerd in een materialenpaspoort (zoals bv. Madaster) en kunnen dus niet meer in de anonimiteit verdwijnen bijvoorbeeld bij demonteren of sloop. Het coderen van de materialen gebeurt al tijdens het uitwerken van een ontwerp.

Circulaire waarde van een gebouw

Nexteria heeft een methode ontwikkeld waarmee de circulariteit van een gebouw kan worden gevalideerd door middel van een Materialen Circulariteit Index en een Losmaakbaarheid Index. Deze indexen worden verzameld in een gebouwpaspoort.